Βιβλία

Τα βιβλία είναι βασική πηγή γνώσης. Ακόμα και στην εποχή του Internet, τα βιβλία είναι βασική πηγή γνώσης.Όχι με την έννοια της γενικότερης πληροφόρησης.. Τα βιβλία είναι πηγή συστηματικής γνώσης, συγκεντρωμένης γνώσης. Αποτελούν συνήθως προϊόν ανθρώπων που έχουν κάνει για μας τη δουλειά που απαιτούν οι άλλες πηγές γνώσεις, το Internet δηλαδή, τα περιοδικά, οι εφημερίδες, οι ερευνητικές εκθέσεις. Έχουν συγκεντρώσει όλη αυτή τη διαθέσιμη αλλά σκόρπια γνώση, την έχουν κωδικοποιήσει, συχνά την έχουν καταλάβει σε βάθος και μας τη δίνουν συμπηκνωμένη και με έτοιμες οδηγίες για αξιοποίηση.

Προφανώς, δεν αναφέρομαι στα λογοτεχνικά βιβλία, αλλά στα επιστημονικά, στα ερευνητικά, στα βιβλία που παρουσιάζουν μια φιλοσοφία, μια συγκεκριμένη προσέγγιση ενός θέματος. Ακόμα κι αν κανείς παρακολουθεί την επιστημονική αρθρογραφία, τα βιβλία είναι πάντα χρήσιμα ως σημεία αναφοράς. Είναι σίγουρα ο καλύτερος τρόπος εισαγωγής σε ένα νέο θέμα. Δεν είναι όλα καλά· κατά καιρούς, όμως, γράφονται αριστουργήματα. Θα σας παρουσιάζω όσα από αυτά διάβασα, με εντυπωσίασαν και πιστεύω πως μπορούν να βοηθήσουν σε θέματα στρατηγικής και λήψης αποφάσεων στην καθημερινότητά μας.

Συνήθως οι προτάσεις μου θα αφορούν αγγλόφωνη βιβλιογραφία. Δεν είναι από επιλογή· η “επίσημη” γλώσσα αυτών των επιστημών στην εποχή μας είναι τα αγγλικά. Όπου υπάρχει μετάφραση, φυσικά θα την συμπεριλαμβάνω. Ευτυχώς, οι περισσότεροι Έλληνες γνωρίζουμε αγγλικά σε ικανοποιητικό βαθμό. Ακόμα κι αν δεν αισθάνεστε, όμως, πολύ άνετα με αυτή τη γλώσσα, θα πρότεινα να δώσετε μια ευκαιρία σε κάποιο που θα προκαλέσει το ενδιαφέρον σας. Είναι απ’ τους περιορισμούς που μπορούμε να άρουμε…

Δείτε το στρατηγικά. Στο πρώτο σας βιβλίο θα δυσκολευτείτε λίγο παραπάνω. Θα το διαβάσετε πιο αργά. Θα χρειαστείτε ίσως κι ένα λεξικό (Δεν χρειάζεται πάντως, να μεταφράζετε κάθε λέξη… το νόημα χρειάζεστε. Επίσης, σε κάθε βιβλίο οι πολλές άγνωστες λέξεις μαθαίνονται στα πρώτα δύο κεφάλαια… μετά επαναλαμβάνονται και σας είναι πια γνωστές.). Στο δεύτερο βιβλίο θα δυσκολευτείτε λιγότερο. Στο τρίτο, πιθανώς δεν θα δυσκολευτείτε. Και θα έχετε ξεπεράσει μια αδυναμία σχεδόν χωρίς να το καταλάβετε.  Τα αγγλικά (όπως και οτιδήποτε άλλο) που μάθατε στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται να είναι τα αγγλικά που θα ξέρετε για όλη σας τη ζωή. Αν το επιθυμείτε, αν πιστεύετε ότι θα σας είναι χρήσιμο, είναι στο χέρι σας να το αλλάξετε. Είναι στο χέρι σας να μάθετε καλά αγγλικά οποτεδήποτε το αποφασίσετε.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s